Osteopathie Drachten

Osteopathie Drachten

Wat doet een osteopaat?

Osteopathie is een effectieve en veilige behandelmethode voor veel verschillende soorten klachten, maar ook ter preventie van klachten.

Osteopathie is een manuele onderzoeks-, en behandelmethode voor het optimaliseren van de beweeglijkheid van elke structuur in het lichaam. Zoals spieren en gewrichten maar ook bloedvaten, organen, zenuwen en het lymfatische systeem. Deze beweeglijkheid is namelijk nodig om gezond en zonder klachten te kunnen functioneren. Bewegingsverlies zorgt er namelijk voor dat weefsels niet in optimale conditie zijn en tot klachten kunnen leiden. 

Op de plekken waar de beweeglijkheid is afgenomen, is de osteopathische behandeling gericht op het herstel van deze beweeglijkheid, waardoor het lichaam in staat is om zichzelf te herstellen en klachtenvrij te functioneren.  De oorzaak van de klachten kan zich bevinden op de plek waar de klachten zich voordoen, maar ook op alle andere plekken in het lichaam die hiermee in verband staan.

 

Wat doet een osteopaat wanneer er een bewegingsverlies gevonden is?

Dan kan de behandeling bestaan uit bijvoorbeeld manipulaties, mobilisaties, spiertechnieken en rekkingen. Over het algemeen zal de behandeling als prettig ervaren worden, maar soms kunnen de technieken stevig zijn. Alle technieken worden specifiek op u en uw klachten afgestemd. Meestal zal er binnen drie behandeling een verbetering merkbaar zijn in de mate van klachten. Echter kan er na een behandeling een tijdelijk toename van klachten aanwezig zijn. Schrik hier niet van, dit komt doordat opgehoopte afvalstoffen rond het weefsel met bewegingsverlies vrijgekomen zijn in de bloedbaan terecht zijn gekomen. Daarnaast is het lichaam opzoek naar een nieuwe balans. Maakt u zich toch zorgen over de na-reactie, neem dan contact met mij op.


Er bestaan drie lichaamssystemen die van elkaar afhankelijk zijn en elkaar sterk beïnvloeden.

Ten eerste het pariëtale systeem: dit is het bewegingsapparaat, met de gewrichten, spieren, kapsel en pezen.
Ten tweede het viscerale systeem: dit zijn alle organen. Omgeven door vliezen (fascia), die verbonden zijn met andere structuren in het lichaam.
Ten derde het craniosacrale systeem: hierbij hoort de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen, de hersenvliezen en de ruggemergvliezen. 

 Alle drie systemen zijn met elkaar verbonden. Bijvoorbeeld door de vliezen, de bloedvaten, de spieren, de zenuwen, de pezen of de botten. Vandaar dat de osteopaat een holistische benadering heeft, de osteopaat onderzoekt het geheel, maar behandelt ook het geheel.


Wat gebeurt er nadat u een afspraak heeft ingepland?

1. Aanmelding

Nadat u zich heeft aangemeld krijgt u een afspraakbevestiging via de mail toegestuurd. Hierin staat alle benodigde informatie over het eerste consult. Een belangrijk onderdeel van deze mail is de link naar de vragenlijst. Want ter voorbereiding op het eerste consult is het zeer gewenst dat je vooraf een vragenlijst invult ter inventarisatie uw klacht(en). Door dit vooraf in te vullen kan het consult efficiënter verlopen waardoor er meer tijd is voor het onderzoek en de behandeling.

2. Vraaggesprek

Om een zo gericht mogelijk onderzoek te doen naar uw klacht, vind er eerst een uitgebreid vraaggesprek plaats. Hierbij is de inhoud van de vooraf ingevulde vragenlijst leidend. Hierdoor kan ik gerichter het osteopathisch onderzoek starten, een stap dichterbij het vinden van de oorzaak van de klachten. Er zullen vragen gesteld worden over de klacht, maar ook over wie u bent en wat u hebt meegemaakt wat relevant kan zijn voor de klacht.

3. Onderzoek

Tijdens het osteopatisch onderzoek, zal het lichaam onderzocht worden waarin niet alleen de structuur onderzocht wordt die uw klachten geeft. Ook wordt er verder gekeken naar de oorzaak hiervan. De samenhang tussen de eerder genoemde drie lichaamssystemen, kunnen er namelijk voor zorgen dat de oorzaak zich ver van de pijnplek bevind. Daarnaast zal bepaald worden of u bij mij aan het juiste adres bent of dat ik u eerst door moet verwijzen naar uw huisarts.

4. Behandeling

Zodra duidelijk is geworden waarom uw klacht aanwezig is, zal er overgegaan worden op de behandeling. Ik zal u graag uitleggen waarom ik bepaalde technieken uitvoer. De behandelfrequentie en behandelintensiteit zal altijd zo goed mogelijk op u en uw specifieke klacht afgestemd worden. Ten slotte kunt u mogelijk adviezen krijgen om nog sneller van de klacht af te komen.

Geschiedenis osteopathie

Osteopathie is ontstaan in de Verenigde Staten rond 1874 door dokter Andrew Taylor Still (1828-1917). A.T. Still was een arts en klassiek opgeleid. Hij verloor drie zonen door meningitis. Dit enorme verlies zorgde ervoor dat A.T. Still alles op alles zette om zijn kennis te vergroten. Nadat hij dissecties gedaan had, kwam hij tot de ontdekking dat gezond weefsel een bewegelijkheid moet hebben. Wanneer dat niet het geval is zal de gezondheid afnemen.

Als gevolg van deze bevinding veranderde zijn klassieke denkwijze op gezondheid. Hieruit volgde het ontstaan van het osteopathisch concept. Door middel van handmatige technieken ontdekte A.T. Still, dat hij een verminderde beweeglijkheid kon opsporen en behandelen. Maar er kwam al snel weerstand vanuit de Amerikaanse medische wereld en er kwam een verbod op het uitvoeren van osteopathie. 

Echter kon men niet om de resultaten heen. Sinds 1966 is osteopathie in Amerika, wettelijk erkend en nam het een plaats in de reguliere gezondheidszorg. 

Overeenkomstig is osteopathie momenteel in veel landen een officieel erkend en volledig in de gezondheidszorg geïntegreerd beroep. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, Canada, Australië. In Europa zijn dat ook : Finland, Frankrijk, IJsland, Denemarken, Liechtenstein, Malta, Portugal, Zwitserland en Groot Brittannië. 

wat doet een osteopaat
A.T. Still